Συσκευές inverter

Inverter είναι μία άλλη λέξη που μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινή χρήση. Όλο και περισσότερες συσκευές αναφέρουν ότι είναι inverter (συσκευές κλιματισμού, αντλίες θερμότητας, αντλίες νερού κλπ).

O inverter (αντιστροφέας) είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, που μετατρέπει τη συνεχή τάση σε εναλλασόμενη. 

Είναι δυνατό να υπάρχει ως αυτόνομη ηλεκτρονική συσκευή ή ως βαθμίδα άλλης ηλεκτρονικής συσκευής. Ως αυτόνομη συσκευή χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυτόνομα συστήματα ενέργειας με συσσωρευτές, και όπου αλλού χρειάζεται να μετατρέψουμε συνεχή τάση 12 V ή 24 V (συνηθέστερες τιμές), σε εναλλασσόμενη 220 V. Ως τελική βαθμίδα, υπάρχει στα UPS (συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος).

inverter---antistrofeas
inverter---devices

Η λέξη Inverter έχει επικρατήσει και για τους μετατροπείς ηλεκτρικού ρεύματος από εναλλασσόμενο σε εναλλασσόμενο με διαφορετική συχνότητα.

Ένας τέτοιος μετατροπέας χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής ενός κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις. 

Με τον έλεγχο αυτό η απόδοση των συσκευών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και συνήθως συνοδεύεται και από σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός ο τύπος του inverter – μετατροπέα συχνότητας αξιοποιείται όλο και περισσότερο στις συσκευές που χρησιμοποιούμε στις εγκαταστάσεις στα σπίτια μας βελτιώνοντας το επίπεδο της άνεσης σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Το 1981 κατασκευάστηκε από την Toshiba, το πρώτο κλιματιστικό inverter. Σήμερα σχεδόν το σύνολο των οικιακών κλιματιστικών είναι inverter. 

Μέσω του inverter προσαρμόζεται η απόδοση της συσκευής στις κλιματικές απαιτήσεις, βελτιώνοντας αποφασιστικά τις συνθήκες άνεσης στο χώρο. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και για το λόγο αυτό η εγκατάστασή τους χρηματοδοτείται από τα προγράμματα εξοικονόμησης.

toshiba---split---units---klimatismos---thermansi---air---conditioning---heating---cooling
carrier---antlia---thermotitas---heat---pump---thermansi---zesto---nero---water

Οι inverter αντλίες θερμότητας προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ώστε να παράγουν την θερμοκρασία του νερού που απαιτείται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται παραπέρα η εξοικονόμηση ενέργειας που χαρακτηρίζει την λειτουργία των αντλιών θερμότητας. 

Η εγκατάσταση απλοποιείται καθώς δε χρειάζονται δοχείο αδρανείας για αποθήκευση θερμότητας και πρόσθετες διατάξεις για αντιστάθμιση της θερμοκρασίας.

Οι inverter αντλίες νερού χρησιμοποιούνται πλέον στις εγκαταστάσεις υδροδότησης, ώστε να διατηρούν σταθερή πίεση στο δίκτυο, και με αυτόν τον τρόπο σταθερή παροχή στις καταναλώσεις. Με τον τρόπο αυτό το φαινόμενο της μεταβαλλόμενης παροχής από το ξεκίνημα της αντλίας μέχρι το άδειασμα του πιεστικού δοχείου είναι παρελθόν. 

Εξαλείφονται τα υδραυλικά πλήγματα κατά την εκκίνηση και στάση της αντλίας με τους ήχους που προκαλούν, ενώ η ίδια η λειτουργία είναι αθόρυβη. 

Επί πρόσθετα δεν απαιτείται η εγκατάσταση να περιλαμβάνει μεγάλα δοχεία διαστολής με τη σημαντική επιβάρυνση σε κόστος και βλάβες.

inverter---water---pump---pressure---nero---antlia---piesi
water---swimming---pool---nero---pisina---infection---ekswterikew---prosthikes

Στην επεξεργασία του νερού η ταχύτητα ροής παίζει αποφασιστικό ρόλο γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης. Οι inverter αντλίες στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών. Ταυτόχρονα και ένα σημαντικό μέσο για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, περιλαμβάνοντας περιόδους μειωμένης ταχύτητας και μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.

Η επιλογή “inverter” μπορεί να δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην επένδυσή μας, είτε με τη βελτίωση της ποιότητας των συσκευών στις οποίες ενσωματώνεται, είτε με την εξοικονόμηση χρημάτων. Μία επιλογή που “αξίζει”.