Δε μας αρκεί να είναι υγιεινό μόνο το πόσιμο νερό, αλλά και το νερό που φθάνει σε κάθε βρύση του σπιτιού θέλουμε να μην είναι φορέας για επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες (π.χ νόσος των λεγεωναρίων κλπ). Το νερό μπορεί να επιμολυνθεί και μέσα στο σπίτι κατά την αποθήκευση και κυκλοφορία του για κατανάλωση, είτε από τυχαία γεγονότα είτε από τις συνθήκες διανομής. Οι κίνδυνοι αυτοί περιορίζονται από τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται: 

  • Αποφυγή στασιμότητας 
  • Σύντομες γραμμές σύνδεσης 
  • Κύριος καταναλωτής στο τέλος της γραμμής μονής σύνδεσης 
  • Διαχωρισμός τμημάτων που δεν χρησιμοποιούνται 
  • Σωστή διαστασιολόγηση
  • Αποφυγή θέρμανσης κρύου νερού (μέγ. 25 ° C) 
  • Αποφυγή ψύξης ζεστού νερού (ελάχ. 55 ° C)
deksameni---nerou---apothikefsi---water---saving---tank

Αποθήκευση νερού

Δεξαμενές πλαστικές, μεταλλικές ή από μπετόν θα συναντήσουμε σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Στις δεξαμενές αποθήκευσης το νερό μπορεί να επιμολυνθεί, από την είσοδο ξένων ουσιών από το σύστημα συλλογής ή ανοίγματα (καπάκια, υπερχείλιση, εξαερισμός κλπ). Η μακρά παραμονή σε υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η διατήρηση του νερού δροσερού είναι βασικός κανόνας υγιεινής. Η ανανέωση του νερού και η περιοδική ή ελεγχόμενη προσθήκη απολυμαντικών ουσιών είναι απαραίτητες.

Σχεδιασμός δικτύων

 

H στασιμότητα του νερού σε τμήματα σωληνώσεων που δεν χρησιμοποιούνται συχνά εγγυμονεί κινδύνους ανάπτυξης μικροβίων. Πολλές εταιρείες, όπως η Rehau προτείνουν ειδικό σχεδιασμό των δικτύων με ειδικά εξαρτήματα, ώστε να μην παραμένει το νερό σε στασιμότητα. Κάθε φορά που ανοίγει μια βρύση τίθεται σε κίνηση όλο το περιεχόμενο του σωλήνα και ξεπλένεται έτσι κάθε σημείο και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος σχηματισμού μικροβίων στο σύστημα.

rehau---rautitan---thermansi---endodapedia---floor---heating
nero---xrisis---thermiki---apolimansi---spiti---water---use---thermal---disinfection---home

Θερμική απολύμανση με θερμικό σοκ

Ο πιο υγιεινός τρόπος για την εξόντωση των βακτηριδίων είναι η ανύψωση της θερμοκρασίας του νερού. 

Στα δίκτυα ζεστού νερού, που είναι επικίνδυνα για την ανάπτυξη μολυσματικών μικροοργανισμών (όπως η λεγεωνέλα) προβλέπεται η εφαρμογή περιοδικής αύξησης της θερμοκρασίας του νερού για την εξολόθρευση τυχόν αναπτυσσόμενων αποικιών. Αυτή η περιοδική αύξηση πρέπει να πραγματοποιείται με την ανακυκλοφορία σε όλο το δίκτυο διανομής ζεστού νερού και όχι μόνο στο Boiler.

Ρύθμιση θερμοκρασίας

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες στα Boiler απαιτούν τον έλεγχο  της θερμοκρασίας του ζεστου νερού που κυκλοφορεί, για να έχουμε στη βρύση μας τη θερμοκρασία του νερού που χρειαζόμαστε, να αποφευχθούν κίνδυνων εγκαυμάτων, αλλά και να περιοριστούν οι απώλειες θερμότητας.

Ειδικές αυτόματες βαλβίδες ανάμειξης εξασφαλίζουν την επιθυμητή θερμοκρασία του ζεστού νερού.

knx---automatismos---elegxos---egkatastasewn---zesto---nero----hot---water---control---facilities---smart---home