Η εγκατάσταση αερισμού του σπιτιού είναι μία νέα ανάγκη. Παλαιότερα ο τεχνητός εξαερισμός περιοριζόταν στους απορροφητήρες απόρριψης του αέρα της κουζίνας, τυχόν τυφλών μπάνιων, αποθηκών. Η δε είσοδος του φρέσκου αέρα γινόταν τυχαία από τις χαραμάδες. 

Στο σχεδιασμό της σύγχρονης κατοικίας είναι απαραίτητο να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ανανέωση του αέρα σε όλους τους χώρους. Η ποιότητα του αέρα στο χώρο ελέγχεται από αισθητήρια παρουσίας CO2 και οργανικών πτητικών ουσιών. Η είσοδος και η απόρριψη του φρέσκου αέρα γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο. Η ανανέωση του αέρα γίνεται με περιορισμό των θερμικών κερδών ή απωλειών, ώστε να μην επιβαρύνεται η εγκατάσταση κλιματισμού. Για την ικανοποίηση των ως άνω απαιτήσεων στο σύγχρονο σπίτι κάθε χώρος συνήθως μελετάται ξεχωριστά.

aeras---siskevi---aerismou---anaktisi---thermotitas---air---conditioning---heat

Συσκευή αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Τοποθετείται σε διαμπερές άνοιγμα στον τοίχο. Ιδανική λύση για τον εξαερισμό δωματίων με την εγκατάσταση δύο συσκευών (είσοδος φρέσκου αέρα και απόρριψη αέρα δωματίου). 

Λειτουργεί ως συσκευή προσαγωγής και απόρριψης αέρα. Διαθέτει στοιχείο για τη συγκράτηση και ανάκτηση της θερμότητας του αέρα.

Εναλλάκτης θερμότητας αέρα (VAM)

 

Με τη συσκευή γίνεται ταυτόχρονη προσαγωγή και απόρριψη του αέρα. Το ρεύμα εισόδου εναλλάσει τη θερμότητα με το ρεύμα εξόδου επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας έως 75%. Ιδανική για ημικεντρικό αερισμό για σύνδεση με δίκτυο αεραγωγών. Εγκαθίσταται συνήθως σε ψευδοροφή ή άλλο κρυφό χώρο.

aeras---enallaktis---thermotitas---VAM---air---heat---exchanger
aeras---athorivos---eksaeristiras---aeragwgwn---ventilator---air---ducts---silent

Αθόρυβος εξαεριστήρας αεραγωγών

 

Εξαεριστήρας με ηχοαπορροφητική μόνωση. Αποτελεί μία ιδανική λύση για τον εξαερισμό βοηθητικών χώρων (αποθήκες, μηχανοστάσιο κλπ).

Αισθητήρια ποιότητας του αέρα

 

Η λειτουργία του τεχνικού αερισμού ελέγχεται από αισθητήριο ποιότητας αέρα. Υπάρχει ευρεία επιλογή αισθητηρίων ποιότητας, όπως μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα, της σκόνης, των οργανικών πτητικών ουσιών κλπ, για την ενεργοποίηση του αερισμού.

aisthitiria--poiotitas---aera---sensors---air---quality