Project Description

Οι ανάγκες

Το νερό του δημοτικού δικτύου στην πόλη της Κέρκυρας δεν είναι κατάλληλο για πόση, όσον αφορά τις φυσικοχημικές παραμέτρους του. Οι κάτοικοι για πόσιμο νερό αγοράζουν εμφυαλωμένο και δεν το έχουν στη βρύση τους με ότι αυτό σημαίνει σε κόστος, χρόνο, χώρο αποθήκευσης, κίνδυνο επιμόλυνσης, περιβαλλοντικό κόστος.

 Ως νερό χρήσης επίσης το νερό του δημοτικού δικτύου είναι προβληματικό καθώς χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη σκληρότητα, η οποία επικάθηται στις σωληνώσεις, στις συσκευές, τα σκεύη, μειώνει την απόδοση των καθαριστικών ουσιών…. 

Αλλά και η παροχή του νερού δε είναι σταθερή και δεδομένη καθώς πολλές φορές , ιδιαίτερα το καλοκαίρι, υπέρχει διακύμανση στην πίεση ή διακοπή στην παροχή του νερού. Είναι αυτονόητο ότι η απόδοση της επένδυσης θα έχανε σημαντικό μέρος της αξίας της αν δεν επίλυε το πρόβλημα της παροχής νερού.

 Σε ένα διατηρητέο κτήριο υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί (ξύλινα πατώματα, αδυναμία παρέμβασης στην εξωτερική και φέρουσα κατασκευή κτηρίου κλπ), ιδιαίτερα όταν το κτήριο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου δεν υπάρχουν εξωτερικοί χώροι για την εγκατάσταση συσκευών.

Η λύση

Επιλέχθηκε η εγκατάσταση επεξεργασίας του νερού να παρέχει σε όλες τις καταναλώσεις του διαμερίσματος (νεροχύτης, νιπτήρες, ντούς, πλυντήρια και καζανάκια) νερό μίας ποιότητας, της ανώτερης, αυτής του πόσιμου νερού, επιτυγχάνοντας υψηλό επίπεδο διαβίωσης. 

Με την ενιαία ποιότητα επιτεύχθηκε οικονομία και απλότητα στις εγκαταστάσεις και τη διαχείρισή του. Το νερό με την είσοδό του, επεξεργάζεται και αποθηκεύεται επεξεργασμένο και στη συνέχεια διατίθεται με ενιαίο δίκτυο. 

Η ποιότητα του πόσιμου νερού σε όλες τις καταναλώσεις αναμένεται μακροπρόθεσμα να έχει θετικές οικονομικές επιπτώσεις με τη μείωση των βλαβών, των απορρυπαντικών και του κόστους συντήρησης.

epeksergasia---paroxi---nerou---palia---poli---diamerisma---water---treatment---supply---old---town---corfu---appartment---old---building---drinking---water---posimo---nero
epeksergasia---paroxi---nerou---palia---poli---diamerisma---water---treatment---supply---old---town---corfu---appartment---old---building---bathroom
epeksergasia---paroxi---nerou---palia---poli---diamerisma---water---treatment---supply---old---town---corfu---appartment---old---building---shower
epeksergasia---paroxi---nerou---palia---poli---diamerisma---water---treatment---supply---old---town---corfu---appartment---old---building---wc

Για την παραγωγή του πόσιμου νερού υλοποιήθηκε εγκατάσταση επεξεργασίας πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων: 

  • Φίλτρανση με φίλτρα θολότητας για κατακράτηση αιωρούμενων στερεών 
  • Φίλτρανση με φίλτρα ενεργού άνθρακα για κατακράτηση του χλωρίου 
  • Αντίστροφη ώσμωση για απομάκρυνση διαλελυμένων ουσιών, παθογόνων οργανισμών, βαριών μετάλλων κλπ 
  • Εμπλουτισμό με χρήσιμα άλατα. 

Η εγκατάσταση μπορεί να παράγει 500 lt/ώρα.

filtration---filtransi---nero---posimo---drinking---water---apartment---old---town---palia---poli---corfu---kerkira---diatiriteo
filtransi---filtration---posimo---nero---drinking---water---diamersima---palia---poli---kerkira---old---town---corfu---apartment
water---treatment---system---apartment---old---town---corfu---sistimata---epeksergasias---nerou---posimo---palia---poli---kerkiras

Τα συστήματα επεξεργασίας με αντίστροφη ώσμωση απαιτούν πάντα την ύπαρξη δεξαμενής αποθήκευσης πριν την τελική διάθεση καθώς η παροχή δεν μπορεί να καλύψει τις στιγμιαίες ανάγκες.  

Η μεγάλη παραγωγικότητα της συσκευής, που επιλέχθηκε μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μικρό όγκο δεξαμενής αποθήκευσης, αφού έχουμε γρήγορη αναπλήρωση. Επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε δεξαμενή  300Lt.  

Ο όγκος αυτός εξασφαλίζει την πλήρη αναπλήρωση του νερού σε καθημερινή βάση που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγιεινής του νερού. Από την άλλη μεριά η ποσότητα αυτή κρίθηκε ικανοποιητική για την κάλυψη των άμεσων αναγκών για τα διαστήματα που διαρκούν οι διακοπές νερού στην περιοχή.

Το νερό τροφοδοτείται προς όλες τις καταναλώσεις με αντλία που εγκαταστάθηκε για το σκοπό αυτό. Με κριτήρια:

  • την τροφοδοσία με σταθερή πίεση όλων των καταναλώσεων ανεξαρτήτως των χρηστών 
  • την ελαχιστοποίηση του θορύβου 
  • την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χώρου 

επιλέχθηκε η εγκατάσταση μίας αντλίας τεχνολογίας Inverter πλήρως ανοξείδωτη της κορυφαίας εταιρείας Grundfos.

Οι αντλίες τεχνολογίας inverter μεταβάλουν τις στροφές, ώστε να παρέχουν στην έξοδό τους σταθερή πίεση. Με τη λειτουργία αυτή απαιτείται πολύ μικρό δοχείο διαστολής επιτυγχάνοντας την επιδιωκόμενη οικονομία χώρου.

water---treatment---inverter---epeksergasia---nerou---posimo---drinking---diamerisma---palia---poli---kerkira---apartment---old---town---corfu
filtransi---filtration---posimo---nero---drinking---water---diamersima---palia---poli---kerkira---old---town---corfu---apartment

Για την απόλυτη προστασία έναντι τυχόν επιμόλυνσης του νερού κατά την παραμονή στη δεξαμενή, μετά την αντλία και αμέσως πριν την κατανάλωση έχει εγκατασταθεί συσκευή υπεριώδους ακτινοβολίας . 

Το νερό περνώντας μέσα από τη συσκευή ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία. 

Με τη μέθοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας επιτυγχάνουμε αποστείρωση χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών. Αποτελεί τον ιδανικό τρόπο απολύμανσης όσο πιο κοντά προς την τελική κατανάλωση τοποθετείται.  

Η συσκευή είναι της εταιρείας SITA, μοντέλο UV PLUS…  και επεξεργάζεται με επιτυχία παροχή ….. lt/min. Διαθέτει αισθητήρα ….

Η όλη λειτουργία της εγκατάστασης και η εποπτεία της υποστηρίζεται από το ενιαίο σύστημα αυτοματισμού του διαμερίσματος.  

Μέσω ψηφιακών αισθητηρίων ελέγχονται τα κρίσιμα μεγέθη, όπως η ποσότητα του νερού στην δεξαμενή, η ροή του νερού κλπ.

Μέσω ενός λογικού ελεγκτή έχουν προγραμματισθεί και ελέγχονται όλες οι λειτουργίες του εξοπλισμού και γίνεται διάγνωση βλαβών και δημιουργία μυνημάτων ειδοποίησης. 

Τέλος όλες οι πληροφορίες οπτικοποιούνται για εύκολη ανάγνωση και μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου ώστε να είναι προσβάσιμες από οποιοδήποτε σημείο ή μέσο.

automatos---elegxos---automatismos---smart---home---automation---knx
rehau---pipes---polistrwmatikoi---swlimes---idraulika---diamerisma---palia---poli---kerkira---epeksergasia---paroxi---posimou---nerou---water---treatment---supply---drinking---old---town---corfu---apartment

Στην κατασκευή των υδραυλικών δικτύων επιλέχθηκαν πιστοποιημένα υλικά επώνυμων οίκων.

Στο δευτερεύον δίκτυο (τελικές καταναλώσεις) χρησιμοποιήθηκε ο πολυστρωματικός σωλήνας του γερμανικού οίκου Rehau.

Τα κεντρικά δίκτυα κατασκευάστηκαν από πράσινο πλαστικό σωλήνα πολυπροπυλενίου 5 στρωμάτων του επίσης γερμανικού οίκου Poloplast.

Το αποτέλεσμα

Με την εγκατάσταση εξασφαλίστηκαν: 

  • η παροχή πόσιμου νερού σε όλες τις καταναλώσεις. 
  • η προστασία των συσκευών και της εγκατάστασης. 
  • η αποθήκευση επεξεργασμένου νερού για χρήση στις περιπτώσεις διακοπής της παροχής νερού του δημοτικού δικτύου. 
posimo---nero---spiti---drinking---water---home