Project Description

Οι ανάγκες

Σε ένα διατηρητέο κτήριο υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί (ξύλινα πατώματα, αδυναμία παρέμβασης στην εξωτερική και φέρουσα κατασκευή κτηρίου κλπ). Ιδιαίτερα όταν το κτήριο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου δεν υπάρχουν εξωτερικοί χώροι για την εγκατάσταση συσκευών.

Η λύση

Οι ανάγκες θέρμανσης θα μπορούσαν να καλύπτονται πλήρως από το ιδιαίτερο σύστημα κλιματισμού που εγκαταστάθηκε. Ποιοτικά όμως ο τρόπος αυτός δεν είναι ο καλύτερος καθώς θερμαίνουν και ξηραίνουν τον αέρα.

Για το λόγο αυτό αναζητήθηκε ένα άλλο σύστημα, που να βασίζεται περισσότερο στην ακτινοβολία θερμότητας, όπως είναι το ενδοδαπέδιο σύστημα και τα θερμαντικά σώματα, για να αποτελέσει την βασική επιλογή για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Προτιμήθηκε το ενδοδαπέδιο σύστημα διότι, σε αντίθεση με τα ξεχωριστά θερμαντικά σώματα, θερμαίνει τον χώρο ομοιόμορφα, η θερμότητα διανέμεται παντού, χωρίς να υπάρχουν πολύ κρύα ή πολύ ζεστά σημεία δημιουργώντας μια άνετη ατμόσφαιρα στον χώρο – ανεξάρτητα από το πού στέκεται ή κάθεται κάποιος.

Από την άλλη μεριά δεν υπήρχαν οι απαραίτητες επιλογές κοντά στα ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους για την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων χωρίς να αλλοιωθεί η επιθυμητή διαρρύθμιση επίπλωση και διακόσμηση.

thermansi---endodapedia---diamerisma---palia---poli---kerkira---floor---heating---apartment---old---town---corfu
endodapedia---thermansi---floor---heating---underfloor---diamerisma---palia---poli---kerkira---apartment---old---town---corfu

Ενδοδαπέδια θέρμανση σε ένα διατηρητέο σπίτι με ξύλινα δάπεδα δεν είναι η συνηθισμένη λύση.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε το στεγνό σύστημα Trocken της Rehau. Επιλέχθηκε για το χαμηλό ύψος κατασκευής και το χαμηλό βάρος, που κάνουν το ξηρό σύστημα ιδανικό για την ανακαίνιση. 

Η Rehau διαθέτει πλήρες σύστημα που περιλαμβάνει ειδικές μορφόπλακες με ανακλαστήρες αλουμινίου. 

Στο μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου επιλέχθηκε σαν τελική επικάλυψη ξύλινο δάπεδο (ακολούθησε μετά τη δαπεδοθέρμανση, επίστρωση κόντρα πλακέ θαλάσσης πάνω στο οποίο κολλήθηκε το ξύλινο δάπεδο).

Στην είσοδο και τα λουτρά η τελική επικάλυψη έγινε με πλακάκι.

Για τις ανάγκες του κλιματισμού επιλέχθηκε η κατασκευή ενός συστήματος με fan coils.  

Τα fan coils τροφοδοτούνται με κρύο ή ζεστό νερό από αντλία θερμότητας που εγκαταστάθηκε για το σκοπό αυτό. 

Στο σύστημα περιλαμβάνεται και η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με την εγκατάσταση ενός boiler διπλής ενέργειας. 

H εγκατάσταση κλιματισμού είναι στο σύνολό της αόρατη. Το μόνο που γίνεται αντιληπτό είναι η ευχάριστη ατμόσφαιρα.

igrasia---spiti---humidity--airquality---home
klimatismos---aeragwgoi---fan---coils---stomio---air---conditioning---inverter---diamerisma---palia---poli---ducts---secret---old---town---corfu---apartment

Χρησιμοποιήθηκαν fan coils κρυφού τύπου η εγκατάσταση των οποίων έγινε στην ψευδοροφή. 

Επιλέχθηκαν fan coils της εταιρείας Innova μοντέλο …. , τα οποία χαρακτηρίζονται: 

  • για το μικρό πάχος τους    cm 
  • για τη λειτουργία inverter, που επιτρέπει τη συνεχή ρύθμιση της απόδοσης.

Ο αέρας ανακυκλοφορεί με τη βοήθεια δικτύου αεραγωγών. 

Το μόνο ορατό στοιχείο όλης της εγκατάστασης κλιματισμού είναι τα στόμια απαγωγής και προσαγωγής του αέρα.

Επιλέχθηκαν καλαίσθητα γραμμικα στόμια. Τα στόμια κατασκευάστηκαν από την εταιρεία “ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗ”, τύπος SL…… 

air---ducts---secret---air---conditiong---inverter---fan---coils---aeragwgoi---stomio---aerogrammi---old---town---corfu---apartment---diamerisma---palia---oli---kerkira
heat---pump---boiler---toshiba---hot---water---antlia---thermotitas---zesto---nero---thermansi---corfu---old---town---apartment---diamerisma---palia---poli---kerkira
triodi---ilektrovana---belimo---boiler---klimatismos---thermansi---diamerisma---palia---poli---kerkira---heating---cooling---water---old---town---apartment---corfu

Για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης – ZNX, εγκαταστάθηκε boiler διπλής ενέργειας 150 lt Toshiba HWS-1501. 

Το δοχείο νερού ESTIA είναι ένα συμπαγές μονωμένο ανοξείδωτο δοχείο κατάλληλο για υγειονομική χρήση. Η απόδοση του συστήματος μεγιστοποιείται χάρη στον ενσωματωμένο εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος χρησιμοποιεί το ζεστό νερό που παράγεται από την αντλία θερμότητας.

Το boiler έχει αντίσταση 2,5 KW για δεύτερη πηγή θέρμανσης του νερού. 

Τρίοδη ηλεκτροβάνα Belimo, όταν πέσει η θερμοκρασία του, εκτρέπει το νερό ανακυκλοφορίας της αντλίας θερμότητας για να θερμάνει το νερό του boiler και στη συνέχεια αποκαθιστά τη λειτουργία του κλιματισμού.

Επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε αντλία θεμότητας της TOSHIBA διαιρουμένου τύπου μοντέλο ESTIA POWERFUL. 

Η συγκεκριμένη αντλία θερμότητας μπορεί: 

  • να διατηρεί σταθερή απόδοση και σε χαμηλές θερμοκρασίες. 
  • να παράγει νερό υψηλής θερμοκρασίας έως και 60 ° C
  •  να διαχειρίζεται δύο ανεξάρτητες ζώνες. Η λύση αυτή επιτρέπει την παραγωγή ζεστού νερού σε διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας για την τροφοδοσία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και των fan coil έως και 60°C. 

Παρουσιάζει υψηλή αποδοτικότητα με COP έως 4,9. 

Με σεβασμό στο χώρο αξιοποιήθηκε η εσοχή ενός καταργημένου παραθύρου και τοποθετήθηκε πίσω από τα πατζούρια.

estia---powerful---toshiba---heat---pump---antlia---thermotitas---palia---poli---kerkiras---diamerisma---old---town---corfu---apartment
control---elegxos---klimatismos---thermansi---internet---smart---home---diamerisma---palia---poli---kerkira---old---town---apartment---corfu

Η λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού υποστηρίζεται από σύστημα αυτοματισμού. Το σύστημα αυτοματισμού χαρακτηρίζεται για τη φιλικότητα προς τον χρήστη και προσφέρει την απαιτούμενη απλότητα χειρισμού. Ο χρήστης δεν έχει παρά να ορίσει την θερμοκρασία που επιθυμεί στο χώρο. 

Ο επεξεργαστής λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που λαμβάνει από τα αισθητήρια ενεργοποιεί και ρυθμίζει την λειτουργία του εξοπλισμού. 

Όλα τα δεδομένα της λειτουργίας μέσω του διαδικτύου μεταφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο διαθέτει πρόσβαση στο internet, όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα προγραμματισμού και τηλελέγχου.

Για την κατασκευή των δικτύων ανακυκλοφορίας του νερού χρησιμοποιήθηκε ο σωλήνας πολυστρωματικός σωλήνας Rehau Stabil με μόνωση 13 mm.

rehau--stabil---tube---polistrwmatikos---swlinas---diamerisma---palia---poli---kerkiras---old---town---apartment---corfu